• Matek AB säljer kvalitetsmaskiner och verktyg för sten- och betongbearbetning.

0 Varukorg

 

Slipande kedjemotorsågar minskar risken för kast vid skärning av rör i en rörgrav

 

Studie indikerar att slipande kedjemotorsågar är säkrare än cirkelkapsågar


Sågoperatörer som har upplevt en kasthändelse med en cirkelkapsåg kommer att säga att de inte gjorde något utöver det vanliga utan upplevde ett oväntat fenomen. Denna typ av händelse äger rum på bara 20 millisekunder – som en blinkning, en kamerablixt eller ett bis vingslag. Eftersom den mänskliga reaktionstiden är ungefär 250 millisekunder (mer än tio gånger längre än en kasthändelse) har operatörerna ingen chans att reagera eller flytta på sig, vilket ofta får dem att undra vad som precis hände och vad som gick fel.

 

Ladda ner ICS dokumentation

och läs mer om fördelen med att använda ICS betångkedjesågar

Har du frågor eller funderingar kontakta oss så berättar vi mer.

Ladda ner PDF  Kontakta oss

 

Slipande sågar, liksom många elverktyg, medför inneboende risker och många är också reglerade gällande deras grundläggande och avsedda användningsområden. Ett undantag är bristen på reglering kring det unika sätt som cirkelkapsågar används på för att skära rör i rörgravar (t.ex. vatten/avlopp), vilket kräver att operatörerna flyttar på klingskyddet för att kunna slutföra arbetet. Som ett resultat av detta innebär denna specifika tillämpning allvarliga risker som inte förmedlas eller tas upp i några publicerade säkerhetsstandarder.

Eftersom byggproffs använder cirkelkapsågar för många typer av skärarbeten, inklusive att skära rör ovanför rörgravar i nya byggprojekt, är de mycket vana vid detta verktyg och tenderar att som standard även använda det i rörgraven. Även om cirkelkapsågar har många säkra och lämpliga användningsområden inom byggbranschen, gör deras inneboende design dem till ett riskfyllt val för att skära rör i en rörgrav.

När operatörer arbetar i trånga utrymmen under jord med en cirkelkapsåg hamnar de ofta i besvärliga ställningar och håller sågen på ett annorlunda sätt, vilket resulterar i mindre kontroll. Dessutom, när du närmar dig slutet av snittet, återstår endast en liten del av materialet vanligtvis på undersidan eller sidan av röret, och operatören måste flytta på klingskyddet för att komma åt det. Vid denna punkt i snittet är röret som minst stabilt, skyddet är helt ineffektivt, riskerna för kast är som störst och operatörens direkta exponering för bladet är den mest riskfyllda.

Det har alltid varit en svår uppgift att kvantifiera risken och farorna med kast när det gäller alla typer av sågar. ICS Diamond Tools (ICS), en avdelning inom Blount International, har länge varit intresserad av att samla in kastdata för att avgöra om och hur mycket alternativa skärningsmetoder skulle kunna bidra till att minska riskerna i rörgraven – och hur denna information skulle kunna användas för att påverka regleringen för att göra förhållandena säkrare för operatörerna. För att samla in data anlitade ICS 2017 ett världsledande forskningsuniversitet för att genomföra en oberoende studie för att mäta skillnaderna i kastenergi mellan cirkelkapsågar och slipande kedjemotorsågar vid kapning av rör i rörgraven. Resultaten av denna forskning återfinns i den expertgranskade artikeln “Investigation of abrasive saw kickback” som publicerades i International Journal of Occupational Safety and Ergonomics 2020 [2] https://doi.org/10.1080/10803548.2020.1770529.

 

Utvalda sågpaket - Anpassade för sågning och kapning av segjärn och gjutjärnsrör.