• Matek AB säljer kvalitetsmaskiner och verktyg för sten- och betongbearbetning.

0 Varukorg

 

Bäst när det gäller, varmt välkomna till Matek 2.0

 

I början av 2022 flyttade vi till nya, fräscha lokaler på Koppargatan i Ystad. Efter snart 30 år i sten- och betongbranschen är entreprenörsandan fortfarande på topp. Matek 2.0 är ett bygge för framtiden, och det är ingen tvekan om att ambitionerna är högt ställda

– Det förändringsarbete vi gör just nu ger oss nya möjligheter att fortsätta växa och förstärka vårt erbjudande, tillsammans med både våra kunder och leverantörer. Vi kommer bland annat bredda vårt utbud från befintliga tillverkare. Då kan vi möta kundbehov där vi inte nått hela vägen fram tidigare. Närvaron och servicenivån kommer att öka här hemma i Sverige och vi kommer att arbeta mer aktivt i resten av Skandinavien, främst Norge och Finland.

Planen är att växa tillsammans med vårt nätverk av ledande europeiska tillverkare inom våra nischbranscher, till exempel stenhuggare, plattsättare, anläggare, VA-enheter och rivnings- och demoleringsföretag. Vi siktar på en stabil tillväxt de kommande åren och målet är att vara ett par anställda till inom ett par år. Det krävs för att vi ska kunna ta han om kunderna på vårt sätt. Det vill säga i nära, produktiva och långsiktiga samarbeten där alla utvecklas och får möjlighet att göra bra affärer, säger Mateks VD Magnus Lasson.

 

 

Videoreportage:


Se intervjun med Mateks VD Magnus Lasson

 

Smartare lager och snabbare leveranser

För snart ett år sedan blev det klart att Stefan Lindblad, via bolaget Ambergate Invest, blir Mateks nya ägare. I den processen blev det naturligt att se över den långsiktiga strategin, renodla företagets kärnvärden och verksamhet, vässa erbjudandet och hitta ett nytt grafiskt formspråk:

– Innan ett förvärv så försöker jag skapa mig en vy över bolagets potential. Matek verkar i en ganska nischad bransch vilket jag tycker är väldigt positivt. De investeringar vi gör nu i till exempel webbshop och mer personal ger oss stora möjligheter att växa, inte minst i norra Sverige och våra nordiska grannländer. Affärsmodellen är naturligtvis väldigt viktigt, men ändå viktigare är de anställda. Under de inledande diskussionerna fick jag ett väldigt positivt intryck av Magnus, ett intryck som förstärktes ytterligare när jag träffade de anställda. De var alla väldigt sugna på att ta Matek till nästa nivå. Ingen har gjort mig besviken så här långt. Magnus, tillsammans med resten av teamet, har verkligen gjort ett fantastiskt jobb sedan jag tog över bolaget. Jag ser med tillförsikt an framtiden, berättar Stefan Lindblad från Ambergate. 

Det har också resulterat i 1200 kvadratmeter nya lokaler med lager, serviceverkstad och utställning samt ny hemsida med möjlighet att handla online.

– På vår nya adress kan vi visa upp mer av vad vi kan erbjuda, många vill känna och klämma lite innan de bestämmer sig. Här bygger vi också upp ett smartare lager och effektivare logistikhantering för ännu snabbare leveranser. Lokalerna ger oss också möjlighet att vässa vårt serviceerbjudande, både i huset och ute hos kund, berättar Magnus.

Relationsbyggare för goda affärer

Långsiktigheten är ett viktigt ledord för Matek. Erfarenheten visar att det lönar sig med kvalitet, både i verktyg och maskiner men också i relationen till både kunder och leverantörer:

– Vi är stolta över våra långa och starka affärsrelationer. Ofta är det familjedrivna företag där yrkesstolthet och kvalitet står i fokus. Det är ett kvitto på att vi gör något rätt. Alla ska tjäna på att jobba med Matek, både kunder och leverantörer. Det är så vi gör affärer, vi jobbar och utvecklas tillsammans. Vi har direktkontakt med de som jobbar operativt i verksamheterna. Det gör att vi snabbt kan lösa problem som uppstår, men också bidra med viktig feedback tillbaka till tillverkarna. Vår viktigaste tillgång är kunskapen och de personliga relationerna. Vi vet av erfarenhet att det är det som genererar smart och effektiv produktion och i slutänden lönsamhet för våra kunderna, säger Magnus.

Matek förenklar vardagen och genererar intäkter hos sina kunder

Ingen kan vara bäst på allt, men inom de branscher som Matek är verksamma kan företaget lösa det mesta som krävs för att hålla den dagliga driften rullande, säger Magnus Lasson:

– När maskiner och verktyg från oss kommer i produktion förenklar de vardagen och genererar intäkter hos våra kunder. Vi är kunniga, snabba och lyhörda. Vi står för kvalitét och service i världsklass, och i det långa loppet tjänar kunderna på den typen av investering de gör hos oss. Det har vi ett antal exempel på, så vi vet att det fungerar.

 

Magnus Lasson, VD Matek AB